Tescilli Abbas İncirinde Hasat Başladı
Tescilli Abbas incirinde hasat başladı
Kahramanmaraş’ın merkez Onikişubat ilçesine bağlı ‘Batı köyleri’ olarak adlandırılan mahallelerde önemli bir geçim kaynağı olan incirin sofralık hasadı da üreticinin yüzünü güldürdü.
KAHRAMANMARAŞ Kahramanmaraş’ın coğrafi tescilli eseri ‘Abbas İnciri’nde hasat dönemi başladı. Bölgede 7 mahallenin geçim kaynağının ortasında yerini alan eser, yapımcısının yüzünü güldürdü.
Merkez Onikisubat ilçesine bağlı Cüceli, Fatmalı, Kurtlar ve Kızıldamlar gibi mahallelerde yetişen Abbas İnciri, büyüklüğü ve aromasıyla tüketicilerden büyük ilgi görüyor. 2019 yılında Doğu Akdeniz Geçidi Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan başvuru ile Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından şehrin coğrafi işaretli eseri olarak tescillenen incir, bölgedeki birçok bahçede üretilerek kaynak haline geliyor. aileler için gelir. Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte toplanma aşamasına gelen incirde hasat başladı. “Meyvelerin kraliçesi” olarak nitelendirilen Abbas İnciri’nin marketlerde 110 liradan satıldığı, bahçeden ise üreticiden 70 liraya alındığı öğrenildi.
Barajla genişleyen incir bahçeleri
Cüceli mahallesinde 6 dönümlük bahçede üretim yapan Muhammed Kılıç, bölgenin sulama alanında yer alması nedeniyle incir üretiminin arttığını söyledi.
Kılıç, incirin ülke ekonomisine değerli katkı sağlaması için yurt dışına direkt uçuşların yapılması ve bölgedeki boş arazilerin tapulaştırılarak tarım alanlarına açılması gerektiğini de belirterek, “Cüceli, Önsen, Kurtlar, Fatmalı, Hacıağlar, Hacımustafa, Kızıldamlar mahalleleri incir üretiminde önemli bir yere sahip.Ürün ilk çıktığında ‘yüz gözlü’ diye anılırken 200 liradan piyasaya girdi.Daha sonra 80 liradan 70 liraya düştü. kilogramı 100 lira ile 110 lira arasında değişiyor marketlerde.Bu bölgedeki incir tarlalarımızın genişletilmesi gerekiyor.Ülke ekonomisine ciddi katkı sağlıyor.Kılavuzlu Barajımız yapıldı ve bu bölge sulama alanı içinde yer alıyor ve incirimiz Meyve bahçeleri genişledi” dedi.
Yurt dışından talep geliyor
Ağabeyi merhum Milletvekili İmran Kılıç’ın incir için hedef koyduğuna işaret eden Kılıç, “İncir tarlaları daha da genişletilerek 5 bin 500 dekarlık alanda yurt dışına ihraç edilecekti. Kurtlar ve Yalangoz bölgemizde Yalangoz barajını yaptırdı.Fatmalı barajını yaptırdı.Bir an önce bu bölgelere yatırım yapmak incir tarlalarının genişletilmesi açısından değerli.Deprem öncesi başlayan tapu işlemleri de devam ediyor. bir an önce sonuçlandırılması gerekiyor.Arsalar boş kalıyor.Bunlar olunca çalışmalarımızı yurt dışına ihraç edebileceğiz.Hala geçen yıl yurt dışından ihracatçılar geldi her istediğinde 5-6 ton incir istedi. .Ancak bu kadar geniş bahçeler olmadığı için eser gönderemedik.Bir isteğimiz Kahramanmaraş havalimanının yurt dışı uçuşlarına açılması.Herkesin ağzını tatlandıracağız.Bahçemizde incir ticari boyut kazanıyor ama biz yapıyoruz. tüm meyve türlerini satmaz. Misafirlerimize ikram ediyoruz” dedi.